In TuinSeizoen november/december 2023 een heel leuk artikel over The Patchwork Garden, door Annemarie Gorts. TuinSeizoen.pdf
Het ontwerp van de Patchwork Garden is een ritme geinspireerd op een vlak landschap. De lange stroken bestaan uit rechthoekige vlakken. In elk gekleurd vlak staat een eetbare plantensoort. Aan de zijkanten van dit grid staan heesters, eenjarigen en bodembedekkers. Elk seizoen bloeien er planten zoals voorjaarsbollen, vaste planten en eenjarigen.
We zijn vereerd dat ons ontwerp The Patchwork Garden onderdeel is van het internationale tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. Het ontwerp is ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met Lau Heemskerk, kweker en tuinontwerper. Het thema dit jaar is 'resilient garden'. Door klimaatveranderingen wordt zowel de natuur als de mens bedreigd. De Patchwork Garden is een tuin waar je de schoonheid van planten kunt ervaren. Tegelijkertijd is de tuin zelfvoorzienend want alle planten hebben eetbare onderdelen. De tuin biedt een plek waar je zowel fysiek als mentaal voor jezelf kunt zorgen. Lees meer: Festival International des Jardins 2023
Puzzelstuk is een woonzorgcomplex voor jongvolwassenen. Het gebouw wordt in april 2023 geopend. Rondom Puzzelstuk ligt een grote, omheinde tuin, waar ik het ontwerp voor heb gemaakt. Afgelopen weken is de aanleg gestart. Met veel vrijwilligers zijn de bomen, klimplanten en heesters geplant. Binnenkort de vaste planten. Wordt vervolgd!

De oogst van de Wiebeltuinen in Elst in de Betuwe wordt gedoneerd aan de voedselbank.
EEN FRUITIG IDEE heet dit mooie initiatief van Reinoud Post. Ook andere boomgaarden in de regio staan ter beschikking.
Vrijwilligers voor de pluk kunnen zich nog aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Borders
De afgelopen maanden heb ik samen met docent Mayke de Groot en de leerlingen van basisschool de Brug in Leiden vijf borders rondom de school vernieuwd. Het is een participatieproject waarbij de kinderen vanaf het begin tot de oplevering meewerken. Planten kiezen, leren over zon- en schaduwplanten, grondsoorten en insecten. Maar ook hard werken: de oude beplanting weghalen, compost aanbrengen en natuurlijk vele honderden plantjes erin zetten. Met veel enthousiasme hebben de leerlingen zich op het project gestort. Wordt vervolgd.
Op 16 oktober hebben Theo Houthoff, hoofd tuinen van de Hortus, en ik zelf de pompoen geoogst. Hij woog zo'n 8 kilo. Hortuskok Simon heeft hier heerlijke Cinderellasoep van gemaakt. Een filmpje van de oogst is te zien op Instagram.
Dit seizoen staat de Pompoenkas weer in de Hortus Botanicus Leiden. De kas is in bruikleen gegeven door Museum de Lakenhal.
In de kas groeit de 'Rouge Vif d'Etampes, een van de oudste pompoensoorten. Meer info: Pompoenkas, Hortus Botanicus Leiden
De website van het Lucas van Leyden Fonds is online! Het verheugt me dat ik als lid van het Stadscuratorium mee mag denken over kunstprojecten in de openbare ruimte van Leiden. Naast het ondersteunen van aanvragen uit de stad, organiseert het fonds de Lucas Art Award en heeft het een aanjaagfunctie om nieuwe projecten te initiëren.
Na drie jaar plantenstudie, bodemkunde, snoeien, wroeten in de aarde, tuinontwerpen, beplantingsplannen en ook nog af en toe een straatje leggen, ben ik officieel hovenier en tuinontwerper! Ik wilde iets meer weten over planten en het mondde uit in een opleiding waar ik veel extra kennis heb opgedaan. Ter verdieping en verbreding van mijn kunst- en tuinontwerpen!
Square Garden is toe aan nieuwe beplanting en een aantal aanpassingen om de tuin beter te kunnen gebruiken. In opdracht van Ymere heb ik een voorstel gemaakt waaronder een nieuw beplantingsplan voor de grote vlakken. De basis bestaat uit vier groenblijvende siergrassen die door elkaar gemengd aangeplant zijn. Daartussen in zijn bollen geplant die in het voorjaar uitbundig gaan bloeien. De cirkels met vaste planten zorgen voor meer kleur in de tuin gedurende de zomer en najaar. Eind 2018 is gestart met de nieuwe aanplant. Dit jaar ga ik de groei van de planten volgen. Zie hiervoor Instagram of deze berichten.
Heerlijck Zicht is een route langs kunstwerken in het landschap rondom Diepenheim. De route is gebaseerd op een wandeling die dominee en wandelpionier Jacobus Craandijk maakte in 1874. Hij beschreef de route in ‘Wandelingen door Nederland met pen en potlood’.
Voor de Oude algemene begraafplaats in Diepenheim heb ik een tijdelijke tuin ontworpen. Op deze begraafplaats, die in 1910 werd gesloten, staat nog een 60-tal stenen grafmonumenten, in een verder lege groene ruimte. Onder de graszoden liggen zo’n 400 graven die niet geruimd zijn, maar waarvan de houten graftekens zijn verdwenen in de loop der tijd. Het besef van een vergeten geschiedenis wordt deze zomer getoond door met zonnebloemen de oude graven te markeren: “L’histoire perdue”.
Begin mei zijn de zonnebloemen gezaaid, 7 soorten Helianthus. Inmiddels groeien ze aardig en als de weergoden mee blijven werken, gaan ze in augustus bloeien. De tentoonstelling is te zien van 1 juli tot 1 september. Heerlijck Zicht Artikel Tubantia
Op 28, 29 en 30 september staat Van Luijn Natuursteen met 23 werken uit de tentoonstelling As in Beeld op de internationale Uitvaartvakbeurs in Gorincem. Ook Circular garden, het onwerp voor een urnentuin is hier te zien. Meer informatie: www.vanluijnnatuursteen.nl
Voor de Stichting Universitaire Woonwijk Boerhaave in Leiden adviseer en begeleid ik een kunstopdracht voor de tuin van het voormalige Anatomiegebouw.
Dit gebouw maakte deel uit van de onderwijsgebouwen van de Faculteit der Geneeskunde. De Stichting heeft het gebouw verworven en laten verbouwen voor wooneenheden voor promovendi.
Na een selectieprocedure in het voorjaar van 2016 is het ontwerp 'Everybody' van Hester Oerlemans gekozen om uitgevoerd te worden. Naar verwachting wordt het beeld dit najaar geplaatst.